19 February 2011

Rupanya mmg terlalu mudah nk wat pasta bolognese

Assalamualaikum semua,
Smlm aku ke Hayes ingin mmbeli bahan basah (spt ayam n daging). Timbul keinginan membuat pasta sbb asyik tgk hallmate yg mat saleh ni dok wat pasta teringin pulak nk
try msak sndiri.
Antara bahan-bhan yg aku beli smlm adalah spt berikut:
1 Paket pasta
1 Boto1 Dolmio Bolognese with extra mushroom sauce (sos bolognese yg dah siap senang rasa pon sedap n suitable for vegetable)
400 g mince beef

"Slps dah ada bhn2 yg dibeli bru leh wat pasta bolognese"


Bhn2 utk wat pasta (utk sorang makan)
3 or 4 sudu besar dolmio Bolognese with extra mushroom sauce
125 grm mince beef
1 ulas bawang putih dicindang halus
sebiji bawang besar dicincang halus
segenggam pasta
P/s:
Pasta yg direbus dlm periuk yg air didihkan terlebih dahulu dan diletakkan sedikit garam (rebus dlm 12 minit). Untuk bagi pasta melekat dlm periuk ketika masak taruk sedikit minyak ke dalam air mendidih tersebut. Lps itu pasta ditoskan.

Sos pasta
1.Panaskan sedikit minyak (minyak yg paling sesuai minyak zaitun tp disini aku guna minyak sayuran)
2.tumis bwang besar & bawang putih yg dicincang halus kedalam kuali sedikit sedikit garing or mengeluarkan bau wangi
3.lps itu masukkan mince beef tadi dan gaul sehingga mince beef itu masak
4.masukkan 3 or 4 sudu besar dolmio Bolognese with extra mushroom sauce kedalam kuali and gaul rata. Jika ingin mendapatkan sos yg lebih thick, kacau lama2 smpai agak2 nk kering.
5. Last skali masukkan pasta yg direbus td dan gaul rata dan sedia dihidang.


Senang kan?
Selamat mencuba

No comments:

Post a Comment